diumenge, 26 de desembre del 2010

De cinema a arxiu!


Durant el present mes de desembre ha començat el trasllat de l’arxiu del Districte de l’Eixample a la seva nova seu, el soterrani de la denominada “Illa Waldorf”, al carrer Calàbria nº38 – 40.



Fins a principis de 2004, aquest espai va acollir el cinema Waldorf. I abans d’aquest, havia acollit al cinema Mistral, inaugurat el 1934. Ara, després de pràcticament 70 anys de cinema, els remodelats soterranis començaran a rebre les més d’onze mil caixes de l’arxiu administratiu del Districte, que actualment estan repartides a diferents dipòsits per tota la ciutat. Quan s’obri al públic, en parlarem i explicarem què s’hi pot trobar. Però per ara, recordem què hi havia abans...



El 8 de desembre de 1934, en plena Segona República, un anunci avisava a La Vanguardia de la inauguració del cinema Mistral. L’enorme espai, amb més de 2000 localitats, es va estrenar amb la pel·lícula de Mario Bonnard “Tratado secreto”, i fins el començament de la guerra civil va acollir regularment al públic del barri en una bona pila d'estrenes.


Durant la guerra civil el cinema va romandre tancat, però amb l’ocupació de l’exèrcit franquista, tornaria immediatament a la cartellera amb “El milagro de la fe” (faltaria més!) i “Tres lanceros bengalíes”...


Durant els anys 40 i 50 va continuar la seva activitat normal. Un dels membres del nostre grup, en Josep, recorda les sessions dobles, les pellofes dels fruits secs pel terra, i les diferents categories d'entrada. Podeu veure el seu testimoni al següent vídeo:



La memòria no li falla, perquè les cartelleres del estius de finals del 50 en van plenes. Per exemple, la del 21 de juliol de 1956:


Però la gran nevada del 1962 – de la qual algun dia haurem de parlar! – va danyar el cinema Mistral, que va trigar quatre anys a tornar a obrir. No va ser fins al juny de 1966 que, transformat, tornava a la cartellera com a Waldorf Cinerama, estrenant “La Carrera del Siglo”.


Seguint el camí de molts dels grans cinemes, el Waldorf Cinerama es reconvertia  a 1985 en el cinema multisala Cinesa Waldorf. Les quatre petites sales acabarien tancant a principis de 2004, quan va acabar el contracte de lloguer entre els propietaris de l’espai i l’empresa Cinesa.


Pel record, el que havia començat amb "Tratado Secreto", va acabar, cap al dia de Reis de 2004, amb la darrera cartellera de l'antic Cinema Mistral:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada