dimecres, 5 de gener del 2011

Què hi ha sota el Mercat de Sant Antoni?

Les obres del mercat continuen i tot està llest per començar les excavacions i fer espai als futurs supermercats, magatzems, cambres frigorífiques i aparcaments. Si us heu apropat a tafanejar, haureu vist que l’interior del mercat ofereix una imatge poc habitual i una mica trista:


Aviat serà el torn del trasllat del mercat de llibres del diumenge, i començarà l'enderrocament de la marquesina exterior. Però amb les excavacions, al menys, s’inicia un període emocionant per aquells una mica interessats en la història. Què pot aparèixer sota el mercat, que es va començar a construir al 1872 i fou inaugurat deu anys després? Els murs pantalla han d’aprofundir 38 metres sota terra, i cal fer un forat prou gran per tres grans plantes subterrànies...


Doncs bé, de fet hi ha prevista una troballa: el baluard de Sant Antoni. El baluard formava part d’una ampliació de l’antiga muralla i va ser construït durant el segle XVII. Es va utilitzar durant el setge a Barcelona de 1714.

Els baluards eren construccions que sobresortien de la muralla, en forma de triangle, i que permetien situar peces d’artilleria. Existien diferents dissenys de baluard: en podeu llegir una definició en un diccionari militar de 1863 aquí.

Quant a la seva localització aproximada, la podeu veure en els següents mapes. El primer pertany al segle XVIII, i el segon al Pla Cerdà (on es veu la previsió del futur mercat de Sant Antoni marcada amb una M):



Sigui com sigui, les obres seran una excusa excel·lent perquè anem revisant diferents episodis de la història del mercat, el principal símbol del barri. I si apareixen les restes del baluard, veurem si és possible que es pugui crear un petit espai de visita, com es va fer en les restes trobades al Mercat de Santa Caterina.

Si apareix, esperem que el Baluard de Sant Antoni tingui més sort que el Baluard del Migdia, part de la muralla de mar i un dels altres deu baluards que tenia la Barcelona derrotada al 1714. Les seves restes van aparèixer a la Barceloneta a 2007, i en un principi es va garantir la seva protecció. També s’hi va trobar un vaixell del segle XIII i una àncora sencera, entre altres peces.  Però la promoció de luxe duta a terme per la immobiliària Sacyr Vallehermoso ha acabat deixant-lo emparedat, i costa imaginar com fer-lo visitable, o si més no, una mica més visible:


En podeu veure més imatges al grup “Salvem el Baluard del Migdia”a Facebook.

Per cert! La promoció de luxe, situada entre el Born i la Barceloneta, ja té el 90% dels pisos venuts. Està prou clar que per alguns no hi ha crisi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada