divendres, 10 de desembre del 2010

La bomba de Sepúlveda amb Viladomat


Fa dies vam comentar que Sant Antoni havia estat víctima dels bombardejos feixistes durant la guerra civil, com la resta de la ciutat. I en aquest cas, no només ho sabem pel que diuen els llibres i els arxius. En tenim una prova a una paret del barri.

La podeu trobar a la cruïlla de Sepúlveda amb Viladomat, entre les cadires metàl·liques del bar Ràdio. La foto superior està presa un diumenge, quan el bar està tancat. Si hi aneu entre setmana, potser haureu de demanar algú que es mogui per poder veure la marca en qüestió. Aquí està:



¿Com sabem això? En primer lloc, gràcies a què un cambrer del Bar Ràdio ha sentit més històries del barri del que podrem fer molts de nosaltres en molts anys. Però a més, cal anar als arxius a comprovar-ho. Quan hi havia bombardejos, la Junta de Defensa Passiva registrava a posteriori els danys de cada edifici. Actualment, aquests fons es poden estudiar a l'Arxiu Administratiu de la Ciutat. Gràcies a aquests fons, sabem que el 25 de gener de 1938 el bloc de Viladomat 101 va resultar danyat, però no consten danys al carrer Sepúlveda ni a altres números propers del carrer Viladomat. Per tant, potser aquesta bomba va caure els fatídics dies de març de 1938...

Hem d'agrair aquí la col·laboració de Ricard Martínez, autor d'un dels més fascinants blocs de fotografia que existeix: Arqueologia del Punt de Vista. No deixeu de visitar-lo. I a Madrid també han tingut una idea similar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada